Pages

Tuesday, April 7, 2015

Being healthy: part 2



Kao što sam obećala, danas nastavljamo priču o promeni ishrane i gubitku kilograma. Rekla sam na kraju prethodnog posta da sam krajem novembra otišla kod nutricioniste. U tom trenutku sam imala 72 kg. Nutricionistu mi je predložila mama, jer je videla da se mučim i da sam puno toga promenila u svojim navikama, ali daljeg pomaka nije bilo. Ne bih ovde nikoga da reklamiram tako da ako vas zanima kontakt doktorke i cena, možete mi poslati poruku na fejsbuk stranici, na mail (littleobsessionsbymr@gmail.com) ili poruku na blogu (imate sa strane na vrhu formular za slanje poruke).


Prvo sam morala da izvadim krv u nekoj laboratoriji kako bih odnela sve što je potrebno za dalje. To se radi kako bi nutricionista imao uvid u naše trenutno zdravstveno stanje, dok sama dijeta nema veze sa krvnom grupom ili bilo čim sličnim. Zakazala sam termin i otišla na razgovor.


Pričale smo o mom načinu života, vremenu buđenja, aktivnostima koje imam u toku dana i hrani koju volim da jedem. Na osnovu toga je izrađen ceo plan ishrane. Ono što je najbitnije je da su obroci na tri sata i da ih ukupno ima pet u danu. Doktorka mi je rekla da ona ne veruje u izreku "ne treba jesti ništa posle 19h" već da nije bitno kada je večera dokle god se ostane budan dva sata posle nje. Tako je meni doručak bio oko 10h, prva užina oko 13h, ručak oko 16h, druga užina oko 19h i večera oko 22h. Bitno je da doručak bude u prvom satu od buđenja, a kako se ja budim oko pola 10h ovo je bio najčešći redosled. Naravno, bilo je dana kada sam se ranije budila, pa se satnica menjala. 


Nakon par dana, u subotu, stigao mi je plan ishrane za prve dve nedelje, počev od ponedeljka (kakva je to dijeta ako ne počinje u ponedeljak, haha). Naravno, tu je bilo još dosta toga uopštenog o redukovanoj ishrani kao i dosta pravila kojih se inače treba pridržavati. Neka su: izbegavati svinjetinu i jagnjetinu, dok su sva druga mesa u redu; od riba birati pastrmku, oslić, brancin, skušu, škarpinu, a izbegavati amur, šarana i soma; ne preterivati sa žumancima i više konzumirati belanca; od mlečnih proizvoda birati one sa što manje mlečne masti; upotrebljavati maslinovo ulje kako u salatama (ekstra devičansko) tako i za termičku obradu (ulje od komina maslina); od voća izbegavati lubenicu, mango, papaju, banane i kajsiju; pečurke nikada ne kombinovati sa mesom već samo sa drugim povrćem; pri pravljenju voćnih sokova od citrusa izabrati jedan komad voća i iscediti u 0.5 litara vode, dok se limun cedi u 1.5 litara vode; voće ne jesti između obroka već samo kada piše u jelovniku (prva užina); beli i žuti šećer se izbacuju iz upotrebe, a kad se javi potreba za slatkim, pojesti tamnu čokoladu (minimum 70% kakaa) i ne više od pet kockica nedeljno; jesti samo integralni dvopek.


Sada ću vam reći šta uglavnom jedem za koji obrok. Moram da napomenem da kada sam sama kombinovala doručak, ručak, večeru i užine koje volim dolazilo je do stagnacije u mršavljenju. Naravno, kombinovala sam tek kasnije, kada sam prešla na održavanje telesne težine, a dok sam bila na dijeti tj. redukovanoj ishrani (četiri nedelje) nisam menjala ništa iz jelovnika i svega sam se 100% pridržavala.
Pre doručka sam pila hladan zeleni čaj, skuvan veče pre.
Doručak: nemasni sir (120 g) i dvopek, kajgana (1 celo jaje + 2 belanca) i dvopek, voćni mix (recept), jogurt (300 ml) i dvopek, tunjevina (u sopstvenom soku) i dvopek, integralni sendviči (dvopek i 50 g pilećih prsa), pileća prsa (120 g) i dvopek, kuvana jaja (1 celo + 2 belanceta) i dvopek itd.
Prva užina: najčešće je jedna voćka (jabuka, kruška, pomorandža, kivi, mandarina), sardina i dvopek, limunada i badem (5 komada), sveža salata, kiselo mleko i badem (5-6 komada)
Ručak: pečena piletina ili nemasna riba (250 g), kuvana jela (đuveč, punjene paprike, musaka sa tikvicama, kinoa sa povrćem, boranija, grašak, rižoto sa integralnim pirinčem, paprikaš, šampinjoni sa spanaćem itd.) Sve je spremano na vodi! Recepte ću deliti sa vama na fejsbuku, a ako nekog zanima neki konkretno nek mi posalje poruku. 
Druga užina: kiselo mleko i badem, kompot (jabuka ili kruška), jogurt (300 ml), čorba od povrća, sveža salata itd.
Večera: tunjevina, nemasni sir, pileća prsa (120 g), omlet (3 belanca), piletina ili riba (pola od količine za ručak)


Merenje je na svakih sedam dana, ujutru pre doručka. Prve nedelje sam smršala više od 3 kg. Nakon toga sam mršavila 0.5-1 kg nedeljno. Posle četiri nedelje sam smršala sa 72 kg na 64.5 kg. To je bio kraj decembra. Trebalo je da krenem na održavanje telesne težine koje se sastoji u tome što sam dva dana na dijeti, pa je jedan slobodan. Kako su počeli praznici, ja se nisam pridržavala. Svaki dan sam jela nešto "zabranjeno". Međutim, fizička aktivnost je obavezna kada ste na održavanju. I to je mene u tom trenutku izvuklo. Nova godina, repriza, Božić, dan nakon Božića, srpska Nova godina, slava, prvi, drugi, treći dan slave, rođendani, izlasci, pa ispitni rok, kao šlag na tortu... Pokušavala sam da poštujem plan, ali nije išlo. Ceo januar i februar nisam išla na kontrole. Šta se desilo kada sam otišla, nakon dva meseca po starom?!


Iako je prošlo dva meseca tokom kojih sam više jela nezdravu nego zdravu hranu, ja sam se ugojila samo 1.5 kg. Da nije bilo teretane, verovatno bi bilo malo više, pošto ni tu nisam bila najredovnija, jer kod mene učenje i fizička aktivnost slabo idu zajedno. U martu sam otišla opet kod doktorke pošto sam vodila dečka da počne sa dijetom, a ujedno sam imala priliku da vidim kako i sama stojim. Imala sam 66 kg. Ona mi je rekla da ponovim poslednju nedelju dijete i ja sam nakon sedam dana imala 63 kg. Potom sam odlučila da pređem na održavanje, ali onako kako treba (2 dana dijeta, 1 dan slobodan). Sada, nakon mesec dana, imam 61 kg (mereno pre tačno 7 dana). Za moju visinu od 173 cm idealna težina je 62-64 kg. Drago mi je što sam uspela sa se spustim na 61 kg jer sada ne moram da budem pod pritiskom, već i ako se malo opustim biću u granicama predviđenim za moju visinu.


Za kraj imam da kažem da je ono što je najbitnije baš to da sam ja uspela da promenim svoje navike trajno. Posebno sam srećna zbog tog opuštanja od dva meseca tokom januara i februara, jer sam uvidela da se kilogrami nisu povratili i da je malo truda potrebno da opet izađem na pravi put i rezultati nikad neće izostati. Znam da bez stručne pomoci ne bih sama uspela. Prvo što sam pomislila kada mi je mama predložila odlazak kod nutricioniste je "Zar sam toliko debela kad me rođena majka šalje kod profesionalca?!", međutim uopšte nije sramota potražiti stručnu pomoć, bilo da imate veći višak od 10+ kg ili ako samo želite da živite i hranite se zdravo. Tako da preporučujem da svako ko to sebi može da priušti treba da se konsultuje sa nutricionistom. Čak nisu ni prevelike pare u pitanju. Bolje se odreći par komada šminke i uložiti u zdravlje, jer je ono ipak najbitnije, zar ne?


Tu je i slika "pre i posle" koju ste već imali prilike da vidite na fejsbuku. Na njoj se vidi moj uspeh. Jako se čudno osećam kad god je pogledam i ne mogu da zamislim svoj lik ni uz jednu. Niti sam svesna koliko sam se bila ugojila, niti sam svesna koliko sam uspela da smršam. Ali, najbitnije je da sam srećna :)

Ukoliko imate bilo kakva pitanja, obratite mi se u komentarima ili pošaljite mail. Spremna sam da svakome pomognem, jer sam se i sama puno namučila, a od tada sam dosta i naučila. Jedino što vam ne mogu slati je kompletan jelovnik koji sam imala, pošto je individualan, pa ne bih da odgovaram za nečije zdravlje (npr. moj dečko nije imao ništa slično kao ja).

Da li razmišljate o zdravoj ishrani i činite li nešto po tom pitanju?
Pozdrav :)

P.S. U toku je GIVEAWAY u kom možete osvojiti Essence paketić!

14 comments:

  1. Zdravo,cekala sam nastavak ovog tvog posta.Sad dok sam citala,setila sam se sebe,da prilikom kupovine farmerki,nisam mogla da se odvojim od ogledala:-)Na meni je sve visilo,sad se smejem.....Komentarisala sam prethodni post i napisala da sam bila na pilotskoj dijeti. Da se usvoji neka navika je potrebno vreme,korak po korak.Evo jedna motivaciona recenica za sve:Ako mislis da mozes,u pravu si.Ako mislis da ne mozes,opet si u pravu.-Henry Ford.Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao moracu u veeeliku kupovinu pred leto.. farmerke jos i mogu da prodju (kao boyfriend) a imam i starih od pre gojenja... ali sortsevi su mi kao da sam tudje uzela :) Odlican citat!!!

      Delete
  2. Hvala:-) Ja sam morala sve da obnavljam,sem obuce.Ima grupa o hrono ishrani,mozes da bacis pogled.Ja znam ljude koji su bili na toj ishrani,potpuna promena. Znaci nece biti darivanje pred leto,zbog tvoje kupovine.....salim se:-)

    ReplyDelete
  3. Moze neki recept za kinou? Svaki put hocu da uzmem ali ne znam ni kako se sprema

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, naravno :)
      Kinoa sa povrćem- Staviti vodu i kinou sa malo soli da provri, smanjiti temperaturu i kuvati 10 minuta, iskljuciti ringlu i ostaviti poklopljeno da kinoa upije svu vodu. Šargarepu iseći na sitnije stapiće, prokelj oprati i iseći, karfiol, koji ste iskidali na sitnije cvetiće, skuvati na pari, ali vrlo malo, da vam bude još uvek krckavo, paprike, i celer isecite na sitne kockice, mladi luk, narezati na malo veće kolutove, sitno seckani peršun, paradajz, začiniti sa limunovim sokom ili limetom, maslinovim uljem i dodati kalijumovu so, biljne začine i samleven badem. Sve dobro izmešati i ostaviti jedan sat da se ukusi sjedine.

      Delete
  4. A s obzirom da je kivi manji od ostalih vocki dal moze dva za uzinu?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidis, to sam zaboravila da napisem u nabrajanju :)
      Kivi i mandarina- 2 kom

      Delete
  5. Svaka cast :) Zaista za pohvalu :)

    ReplyDelete
  6. Da nije Ana u pitanju? :) Svaka cast, ja sam isto podbacila, ali se vracam ponovo, zanima me da li znas ako se jede 4 obroka, da li ce biti istih rezultata? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste Ana :)
      Ja kada sam na odrzavanju i imam 4 obroka jer ne mogu da stignem 5, tj. mogu ali mi je previse naporno, pa jedem na 3.5h a ne na 3h :)

      Delete
  7. Aha, a jel pada kilaža u tom slučaju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je trenutno cilj odrzavanje, tako da cim dobijem koji kg ja se par dana vratim na rezim i pokusavam da ga se 90% prodrzavam, pa to nekad budu 4 a nekad svih 5 obroka :)

      Delete