Pages

Wednesday, March 25, 2015

Hair care



Nekoliko vas je izrazilo želju za ovim tipom posta, tako da je on danas tu. Predstaviću vam proizvode koje koristim u nezi kose i moja iskustva sa njima. Kosi sam se veoma posvetila od oktobra, kada sam promenila sve što sam do tada koristila i potpuno obnovila rutinu nege. Kada pogledam slike od tad deluje mi nestvarno koliko je porasla. Pre desetak dana sam skratila krajeve tako da će do juna imati dužinu koju želim. O proizvodima ću pisati onim redom kojim ih i koristim, jer mislim da će tako biti najpreglednije. 



Moja kosa je prirodno smeđa, ali je već 7 godina farbam u plavo. Prava je, iako to meni s vremena na vreme nije dovoljno, pa je ponekad ispravljam presom (jednom nedeljno). Redovno se šišam i mislim da je to ubedljivo najbitnija stvar ukoliko želite da imate zdravu kosu bez ispucalih krajeva (što je plavušama poseban izazov).


Prvi korak uradim veče pre pranja kose, a on uključuje stavljanje kokosovog ulja. Veoma, ali veoma, je masno tako da budite pažljive. Ja stavim količinu od oko dve kašike na celu kosu, od korena do vrhova. Preko toga stavim "kapu" za tuširanje ili farbanje i tako prespavam. Ujutru kada ustanem perem kosu i nastavljam redom sa ostalim proizvodima. 
Ovo ulje sam kupila na iHerb-u, ali imate kokosovo ulje u svakoj bolje opremljenoj zdravoj hrani (nažalost ne znam koja mu je cena). Čvrstog je agregatnog stanja ali ostavite ga pored izvora toplote i preći će u tečno stanje. Nema potrebe da ga stavljate direktno na peć npr. već ga samo držite u toploj vodi nekoliko minuta i preći će u tečnost. Nema nikakav miris, tako da ga mogu koristiti i oni koji ne vole kokos. Kosa bude veoma meka i iako sam očekivala da ću morati da je šamponiram bar tri puta ne bih li ga isparala, nije bilo tako. Standardna dva šamponiranja su odradila posao. Razliku koju primećujem od kada koristim kokosovo ulje, jeste da kosa ima i više volumena. Iako volim kada je potpuno ravna, meni taj volumen prija jer zaista deluje potpuno prirodno. Koristila sam ga svega dva puta pa nemam baš formirane utiske, ali mojoj kosi za sada veoma prija i ako bude promena, obavestiću vas.


O Insight šamponu i maski sam pisala posebne recenzije. U međuvremenu sam kupila nova pakovanja, koja su duplo veća i sa zadovoljstvom ih koristim. Međutim, kada potrošim ovo što imam, napraviću promenu da mi se ne bi desilo što i prethodni put kada sam odbijala da menjam proizvode za negu kose, jer su mi godinama prijali. Kada se navikla, oni su jednostavno prestali da rade sve što su do tada radili i kosa mi je bila u lošijem stanju. Kako bih to sprečila, preći ću na nešto drugo kada potrošim ova ogromna pakovanja. Recenziju za ova dva proizvoda možete pročitati ovde. Što se tiče maske, zaista se trudim da mi stoji na kosi bar 30 minuta, dok sam ranije retko nalazila vreme za to. Utisci su nepromenjeni i jasno je da mi i šampon i maska veoma odgovaraju čim sam ponovila kupovinu.


Kada je maska isprana, na kosu prosušenu peškirom stavljam Balea ulje. O njemu sam takođe već pisala ovde i poredila sam ga sa Macadamia uljem. Ono što sam tada napisala je da postoji mogućnost da mi upravo Balea ulje masti kosu, ali evo da dodam da to nije bilo od njega već od drugih proizvoda koje sam u međuvremenu izbacila. Ovo ulje je bukvalno nepotrošivo. Ja ga imam već oko 8 meseci i ostala je još 1/3 bočice. Ko stavlja i na suvu kosu verovatno ga brze troši, ali u mom slučaju, nema mu kraja. Kada stavim ulje na krajeve kose, držim je u peškiru desetak minuta i prelazim na sledeći proizvod.

To je Gliss regenerator u spreju koji mi olakšava raščešljavanje. Ove regeneratore ste često viđali na blogu i znate da sam hvalila sva tri koja imaju keratin i na smenu ih kupujem. Miris je odličan, kosa se dosta lakše rašćešlja i to je i ono što tražim od ovog tipa prskalice.

Sledeće što radim jeste raščešljavanje kose Macadamia No Tangle četkom, koja je zaista pravo otkriće. Toliko sam bila navikla da počupam nenormalnu količinu kose, da kada sam je prvi put probala, nisam mogla da verujem koliko je dobra, čak ni pored milion pročitanih pozitivnih recenzija. Pretpostavljam da devojke sa kovrdžavom kosu još bolje vide razliku, ali u mom slučaju opravdala je sva očekivanja.

I tu je još jedna prskalica koju od skoro koristim, tako da ne mogu ništa pametno još uvek da kažem. U pitanju je Desert Essence sprej za zaštitu od toplote  koju sam naručila sa iHerb-a. Za ovakve proizvode treba dosta vremena da prođe da bismo znali rade li nešto, tako da utiske još uvek nemam. Jedino što mogu da kažem je da ni on nema onaj sladak veštački miris kokosa, već je on jedva primetan.


Kada osušim ili ispeglam kosu, na krajeve nanosim Orofluido eliksir. Njega zaista obožavam! Ne znam da li je lepše pakovanje od stakla koje daje dozu luksuza, ili orijentalni miris, ili to što ga moja kosa upije brzinom svetlosti i krajevi su zaista u sve boljem stanju od kada ga koristim. Nisam stavljala nijedno ulje pre ovog na suvu kosu tako da ne mogu da upoređujem, ali ovaj eliksir ću sigurno nastaviti da kupujem. Vredi svake pare, iako je malo skuplji (25ml, oko 1000 dinara). Veeeoma je gust i bilo bi lepo da ima neku pumpicu za doziranje, ali vremenom naučite da rukujete. Dovoljna je trunčica bukvalno, jer se stavlja samo na krajeve, tako da će trajati dugo. Ja sam potrošila dosta jer se ponekad zanesem i stavim više nego što je potrebno, pošto mi je zaista divan, a i moja kosa ga očigledno jako voli. 


Na redu su tri proizvoda koja koristim povremeno. Deo su stalne nege kose, ali ih ne koristim pri svakom pranju.

Za početak tu je Weleda ulje o kom sam pisala poseban post (klik). Obožavam ga i zbog njega sam pravila ponovnu narudžbinu iz Amerike. Ovo novo još uvek nisam otvorila, jer hoću prvo da potrošim kokosovo ulje, pa se vraćam na ovaj Weleda tretman.

O Amika balzamu za ispravljanje sam takođe već pisala ovde. Njega ne koristim pri svakom pranju već samo onda kada ću nakon sušenja peglati kosu. On ima takođe ulogu zaštite od toplote aparata tako da je odličan kada koristim presu. U ostalim slučajevima koristim samo Desert Essence sprej.

Ampule Alfaparf stavljam na kosu dvaput mesečno otprilike, i to onda kada nemam vremena za kokosovo ulje ili da masku držim duže od 10 minuta. Veoma je praktičan tretman, jer je dovoljno da ga nakon maske stavite na kosu na samo 2-3 minuta i isperete. Videćete na kraju posta koje je dužine moja kosa, a ja koristim pola ampule po tretmanu. Kosa bude neverovatno meka! Međutim, ni sa njima ne treba preterivati, tako da sam se posavetovala sa frizerkom kod koje sam plave ampule prvi put i probala i rekla mi je da ih je dovoljno stavljati na kosu jednom u dve nedelje.


Iako trenutno na mokre krajeve stavljam Balea ulje, imala sam u kupatilu i ove dve bočice pa sam ih slikala za post.

Macadamia ulje sam davno potrošila (pre skoro godinu dana) ali čuvam bočicu jer je veoma praktična za putovanja. Macadamia je odlično ulje i sigurno ću ga ponovo kupiti. O njemu sam pisala u već pomenutom postu (klik). Davno sam ga potrošila, pa su ti utisci najrealniji, ali kako mi je Balea baš (!!!) dosadila jedva čekam da ponovo kupim Macadamia ulje.

Amika ulje je podjednako hvaljeno kao i Macadamia i našlo se u mojoj korpi pri jednoj poseti Alexandru. Mislila sam da ću brže trošiti Baleu pa sam malo požurila sam kupovinom. Sada moram svaki put kad perem kosu da ubeđujem sebe da ga ne načnem dok ne potrošim ovo koje koristim da se ne bi gomilale bočice. Za sada nekako uspevam, ali ne znam koliko ću mu još odolevati!


I za kraj tu vam je slika moje kose od pre par dana. Ako nekog zanima koju farbu koristim zaista ne znam, jer frizerka meša dve nijanse. Jedino što znam je da su Helen Seward. Ostaviću vam i sliku krajeva iz blizine, jer je njih najteže negovati, posebno ako ste farbana plavuša.


Ova kombinacija proizvoda mi zaista odgovara i vidim promene na bolje u poslednjih par meseci. Kod proizvoda za kosu važno je da budemo strpljivi i čekamo rezultate, jer treba vremena da bi se učinak video. Naravno i meni se dešavalo da nešto uzalud koristim i dajem šanse, a da rezultata nema, tako da vam savetujete da čitate recenzije na blogovima i da pre svega obratite pažnju da li ta devojka ima kosu koja je slična vašoj.

Da li i vi koristite neki od ovih proizvoda i kako negujete svoju kosu?
Pozdrav :)

P.S. Ukoliko već niste, obavezno se prijavite za prvi od četiri GIVEAWAY-a koji traje do nedelje u ponoć.

15 comments:

  1. Haha, moram ti reći da skoro sve za kosu koristimo isto, iako ja imam dugu, nefarbanu, tamnu i kovrdžavu kosu, dakle dijametralno različitu od tvoje :D
    Učincima sam zaista zadovoljna, i ja sam kao ti pre par meseci uradila čistku nege kose i 95% stvari zamenila i jako sam zadovoljna novom kosom :D
    Jedino umesto Balea kapi ja rotiram Avon argan i L'Oreal Extraordinary Oil, maske rotiram Serical Latte i ovu Insight jer mi treba i hidratantno pakovanje i proteinsko pakovanje naizmenično, nemam kokos prskalicu sa iHerba i kokosovo ulje sam kupila u zdravoj hrani pa nije od istog proizvođača kao tvoje, ali je to manje bitno ako je ono ekstradevičansko i hladno ceđeno :)
    Divan post i zaista začuđujuća sličnost u proizvodima, uticaji blogosfere se definitivno vide i hvala im na tome, teme mi je prodisalo bez silikona, a kosa mi nikad nije izgledala lepše :D
    I tvoja je divna, krajevi pogotovo :)
    Sjajan uspeh za farbanu plavušu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam Serical Latte morala da izbacim jer mi je nakon skoro dva cela pakovanja pocela da masti kosu ali to je potpuno razumljivo s obzirom da sam potrosila skoro 2kg maske :) Nevezano za taj peh na kraju, odlicna mi je bila i sigurno cu joj je u buducnosti vratiti! Bas mi je drago da slicno negujemo kosu i da obe imamo dosta pozitivnih rezulatata :))

      Delete
    2. Ja sam se isto malo uplašila toga pa sam podelila Latte sa drugaricom, i 500g je mnogo, videću šta ću kad potrošim to, i meni se kao i tebi (kao i svima uostalom) kosa i teme lako naviknu na neki proizvod, pa moram da menjam relativno često :D
      Dobrih šampona bez SLSa i silikona u Stadionu na štandu kod pokretnh stepenica na prvom spratu, isto nisu skupi, a meni su jedini odlični pored Insighta, menjam malo da mi od litra jednog te istog teme ne poludi :D

      Delete
    3. Da znam da imaju u Stadionu ti zdravi samponi i ako mislimo obe na Organic shop imam strah jer sam od jednog pilinga za telo dobila alergiju pa se plasim da probam jos nesto ;) Doduse jedan mi je vec na WL ali imam vremena da odlucim jer Insight-a imam jos dosta :)

      Delete
  2. Kosa ti je divna. Dobro negovana plava kosa se, iskreno, ne vidja bas tako cesto, ili ja nisam imala prilike da vidim. I mogu ti reci da ti je izbor proizvoda odlican, pre svega jer su kvalitetni, a nisu preskupi (barem vecina). No Tangle cetka i Insight pakovanje mi je vec duze vreme na listi zelja. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! I meni je Macadamia cetka oko godinu dana bila na listi zelja i sad se kajem sto je ranije nisam kupila :) Insight ima odlicne linije, ja sledeci put planiram da probam Antioxidant sampon, a maska koja me privlaci je Kallos Keratin koja smesno kosta (mislim da je cak jeftinija od Serical maski)... ;)

      Delete
  3. Divne proizvode koristiš pa i rezultati nisu izostali :) Delimo neke favorite samo nikako da kupim i probam Insight šampon, nikako da dođe na red :) L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj obavezno kad budes mogla jer su stvarno odlicni a cena je smesna... Treba samo odluciti koji najbolje odgovara tvojoj kosi... mada ja zelim da probam i Damaged hair i Antioxidant :)

      Delete
  4. Meni od ovog Insight-a bukvalno rane po glavi a i maska mi je užasna, stigla sam do pola i ni makac više, zgrozio mi se i miris a tek svrab koji osećam posle pranja užas, a nije bilo tako u početku svakako od njih više ništa ne uzimam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas steta jer su i jako povoljni, ali naravno da ne moze svima sve da odgovara :/

      Delete
  5. Jako ti je lepa kosa, i sama najviše vodim računa baš o tome pa tako u kosu najviše i ulažem. Koristim Macadamiu, Baleu, razne prskalice i Avon serume, Biomelemov Regenere a sada i Marakesh ma svega i svačega :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marakesh mi deluje zanimljivo, moracu da istrazim sta sve imaju ;)

      Delete
    2. Sad čitam ponovo post i kontam da mi uopšte ne fali moja plava kosa, farbala sam se punih 10 godina u belo a sada obožavam svoju prirodnu boju :) Inače moram da probam ovo kokosovo ulje obavezno .

      Delete
  6. koristim puno manje proizvoda,osim šampona, regeneratora i maske nista više. ponekad pantene ulje i sprej za zastitu od topline i to je sve

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam ranije koristila dosta manje proizvoda ali mi sad postalo zanimljivo da isprobavam nove stvari pa ih zato ima toliko :))

      Delete