Pages

Wednesday, October 29, 2014

Istanbul haul

Plava džamija

Evo konačno posta o gradu koji je mene ostavio potpuno bez teksta. Nisam ni slutila da će ostaviti takav utisak. Znala sam da idem u ogroman, carski grad, ali taj spoj nespojivog koji Istanbul pruža je zaista nešto posebno. Slobodno mogu reći da je pretekao London na spisku najlepših gradova u kojima sam bila.

Za početak tu je nekoliko slika jer je to najbolji način da vam prenesem ono što sam videla. Nisam htela da ubacujem previše slika grada u ovaj post ali jednostavno, ovo je minimum, jer na svakom koraku vidite nešto lepo, vredno fotografisanja.

Aja Sofija 

Dolmabahče palata (pogled na Bosfor) 

Vidikovac Pierre Loti (pogled na Zlatni rog)

Ortakoy džamija i Bosforski most

Dolmabahče palata

Ulaz u Kapali čaršiju

Dvorište Dolmabahče palate (sat rađen po uzoru na Big Ben)

Fatih džamija

Obelisk na Hipodromu

Kula Galata

Yeni džamija

Dečko i ja smo ostali 3 noći ili 4 dana i zaista smo pokušali da obiđemo što više možemo za to kratko vreme. Ja još uvek pokušavam da se odmorim jer smo prešli peške više nego ikada do sad, ali vredelo je. Ovo je bio najbolji rođendanski poklon u mom životu i dogovorili smo se da od sada poklanjamo jedno drugom putovanja.

A sada ćete videti šta sam ja to kupila u Istanbulu i zaista je gomila mala, jer je akcenat bio na obilasku grada, a ne šopingu. Sve što sam kupila je bilo neplanirano i usput, ali sve i svemu, vratila sam se lepim stvarima. Prosto bilo bi mi žao, da ograničeno vreme koje imam u toliko predivnom gradu, potrošim jureći po radnjama i bazarima.


Jedina stvar koju sam znala da ću sigurno kupiti na ovom putovanju su pašmine. Opredelila sam se za tri komada: jednu mint boji, drugu bordo- zelenu i treću roze- narandžasto neon. Cene im se kreću oko 20-30 turskih lira tj. kada pomnožite sa 40 dinara dođe 800- 1200 dinara. Mint je bila 1200, a druge dve po 800 dinara.


Oduševljenju nije bilo kraja kada sam ugledala The Body Shop radnju. Iako je njihove proizvode trebalo dečko da mi kupi u Amsterdamu u decembru, odlučila sam da iskoristim što sam tu i da sama kupim svoje prve TBS proizvode. To nikako ne znači da je on oslobođen obaveze da traži TBS i u Holandiji :)
Kupila sam ši puter i puter od argana, a dobila sam gratis puter za usne. Mirišu fenomenalno! Još nisam isprobala, ali o njima će sigurno biti poseban post. Platila sam sve oko 90 turskih lira, što dođe 3600 dinara. Cene im jesu jače, ali rođendan mi je, pa sam se morala častiti nečim što već dugo želim.
Tu je i Yves Rocher gel za tuširanje od vanile, ujedno prvi proizvod njihove firme koji ću da probam. On je koštao 15 turskih lira tj. 600 dinara (400 ml). Bio je na sniženju, a ne znam koja mu je regularna cena. Sniženje nije presudilo u izboru već naravno moja opsesija vanilom.
I poslednji proizvod sa slike je sapunčić od maslinovog ulja sa dodatkom lavande, koji sam kupila u Gift shop-u Aje Sofije.


I za kraj tu je još nekoliko sitnica. Ogledalce kao uspomena iz Kapali čaršije i naravno Golden Rose kozmetika (tri laka za nokte i korektor). 


Toliko za sad, ja se odmaram ovih dana tako da ćemo se opet češće čitati. Jedva čekam da isprobam sve što sam kupila, a utisci o Istanbulu se sigurno neko vreme neće sleći. Uglavnom, ako planirate negde da putujete savetujem vam da obavezno ovaj čarobni grad uvrstite u listu želja i što pre odete, jer je zaista poseban. 

Koji je najlepši grad koji ste vi do sada posetile?
Pozdrav :)




4 comments:

  1. Obožavam Istanbul, bila sam za prošlu Novu godinu, a već planiram kako bih opet mogla otići. To je grad s dušom :D

    ReplyDelete
  2. Mene Istanbul nikada nije privlačio dok nisam pročitala Inferno od Dan Brown-a. Koliko knjiga može da utiče na čovjeka :) TBS proizvode i sama jako volim, čekam recenzije :) vjerujem da sve predivno miriše.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirisu predivno! Mislim da nisam nikad imala nesto sa lepsim mirisom :)
      Evo sad si me podsetila da jedino Inferno ne kupih od Den Brauna, ne znam kako mi je promakao. Moram kupiti prvom prilikom ;)

      Delete